Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
A torziós rugó – kérdések és válaszok

A torziós rugó – kérdések és válaszok

Mi az a torziós rugó?

A torziós rugók acélrudak, amelyeknek többféle felhasználási területük van.

A csavaró forgatónyomatéknak köszönhetően energiát tárolnak, amit vissza tudnak adni a futóműnek. Kevés helyet foglalnak, ezért gyakran használatosak kisebb autók hátsó futóművénél. Nagyon fontosak a biztonságos utazáshoz, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

Egy másik fontos felhasználási területe a torziós rugónak a garázskapu. Szinte nélkülözhetetlen egy jól működő garázskapuhoz a beszerelése.

Mit csinál?

A torziós rugók végei hozzá vannak kapcsolva más alkatrészekhez. Amikor ezek az alkatrészek a torziós rugó körül forognak, a torziós rugó megpróbálja visszaszorítani őket az eredeti állapotukba.

Mekkora súlyt bír el a torziós rugó?

Kb 360 kilogrammot. Egy garázskapu torziós rugója akár 360 kilogrammnál többet is képes kezelni, de az általuk megtakarított energia súlyos sérülésekhez vezethet, ezért óvatosan kell bánni vele.

Meddig bírja?

Átlagosan 7-12 évig használható egy torziós rugó. Felelnek a kapu megemeléséért és egyhelyben tartásáért is. Sérülés esetén mindenképpen szakembernek kell kicserélnie őket. A torziós rugók általában 5-20 ezer fordulást bírnak. Ez azt jelenti, hogy kb. 7-12 évig tökéletesen működnek (de akár tovább is.)

Hogyan válassz torziós rugót?

Nézd meg a rugó végét az irányának meghatározásához. Ha a rugópontok vége az óramutató járásával megegyező irányban van, akkor balos, ha a rugó vége az óramutató járásával ellentétes irányba mutat, akkor pedig jobbos tekercselésű.

Mind a két rugót ki kell cserélni, ha csak az egyik romlott el?

A feszítő, vagy másnéven torziós rugók esetébe mind a két rugót ajánlott egyszerre kicserélni, mert az idősebb rugó egy idő után veszít feszességéből az évek óta tartó használat miatt. A torziós rugók annyi energiát tárolnak, hogy nem megfelelő eljárás esetén súlyos sérüléseket okozhatnak.

Torziós vagy húzórugó? Melyiket használd?

A torziós rugókat manapság gyakrabban használják, mint a húzórugót. Ennek az az oka, hogy strapabíróbbak és kevésbé kopnak el. Ezen felül akadálytalanabb mozgást kínálnak, ami miatt a garázskapu jobb egyensúlyban van tartva.

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!