Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
Garázskapu rugó: figyeljünk oda, lehet, hogy csere szükséges!

Garázskapu rugó: figyeljünk oda, lehet, hogy csere szükséges!

A garázskapu rugó hosszú távra és nagy terhelhetőségre lett tervezve. Azonban a folyamatos használat miatt bizony előfordul, hogy tönkremegy.  Mire kell figyelned, mik a jelei annak, ha a garázskapu rugó elhasználódott, és itt az ideje a cserének?

 

Törött vagy eldeformálódott rugók

Ha észreveszed, hogy valamelyik rugó törött, meghajlott vagy eldeformálódott, azonnal cserélni kell. Ebben az állapotban ugyanis a rugó elveszítheti hatékonyságát, és nem biztosítja a megfelelő kiegyensúlyozást.

Mivel a kapu súlya a garázskapu rugó segítségével van kiegyensúlyozva, ha az eltörik, a kapu súlya miatt nehezebbé válhat a kezelése. Sajnos nem csak az történik, hogy nehezebben kezelhető lesz, hanem akár lehetetlené is válik a működtetése. Mozgása aszimmetrikussá válhat, és az egyoldalú mozgás instabilitást okozhat.

Biztonsági veszély is felléphet: mivel a garázskapu rugói rendszerint nagy nyomásnak vannak kitéve, ezért ha egy rugó eltörik, a szakadó részek nagy sebességgel szétrepülhetnek, veszélyeztetve az embereket és a környezetet.

Azt se felejtsük el, hogy a garázskapu szerkezetének hibás működése a kapu tartós károsodásához vezethet. Az aszimmetrikus mozgás és a súrlódás révén más alkatrészek is megsérülhetnek. Ráadásul, ha automatizált garázskapu-rendszerrel rendelkezel, a rugó törése zavarhatja az automatikus nyitórendszer működését is.

 

Szokatlan hangok, nehézkes mozgás: kopásra utal

Ez a két tünet is azt jelezheti, hogy eltörött valamelyik garázskapu rugó. Figyelj oda, ha a kapu mozgatásakor szokatlan zajokat, recsegéseket vagy kattogásokat hallasz. Ez lehet egy kattogó, kopogó vagy sípoló hang is.

Ugyanígy problémát jelez, ha a kapu nehézkesen mozog, vagy kezelése sokkal nehezebb lett, ez is jelentheti a rugók kopását vagy gyengülését. A rugók feladata a kapu súlyának kiegyensúlyozása, és ha ez nem történik meg hatékonyan, a kapu nehezebben mozoghat. Az aszimmetrikus mozgás (azaz, ha a kapu egyik oldala hamarabb vagy nehezebben mozog) is azt jelezheti, hogy az egyik rugó elvesztette hatékonyságát.

 

Mi okozhatja a garázskapu rugó kopását vagy törését?

A karbantartás elmulasztása

A rugók rendszeres karbantartása viszont segíthet megelőzni a problémákat. Ha a karbantartás elmarad, a rugók kophatnak, és ezáltal csökkenhet a hatékonyságuk és az élettartamuk.

Rendszeres használat

A garázskapu rugói az állandó nyitás és zárás során kopnak. Ezért a rendszeres használatnak megfelelő karbantartással és időszakos ellenőrzéssel kell együtt járnia. Tehát tulajdonképpen profi használat mellett is előfordulhat, hogy cserélni kell a garázskapu rugóját.

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!