Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
Hogyan alkalmazhatóak a hagyományos laprugók a gépjárművek rugózási rendszerében?

Hogyan alkalmazhatóak a hagyományos laprugók a gépjárművek rugózási rendszerében?

A különböző gépjárművek rugózási rendszerében használt rugók egészen különböző típusúak lehetnek. Vajon mi lehet az oka annak, hogy a hagyományos laprugókat már csak a haszonjárművekben használják?

A különböző gépjárművek rugózási rendszerében használt rugók különböző típusúak lehetnek.

A különböző acélrugók (laprugó, tekercsrugó vagy torziósrugó) mellett a gázrugók is szerepet kapnak, mint a hidropneumatikus gázrugó, a gumirugó vagy a légrugó. Azt, hogy melyik milyen „minőséggel” rendelkezik, azt különböző szempontok alapján lehet osztályozni.

Hiszen egy rugónak nagyon fontos szerepe van egy jármű esetében: meghatározza a jármű lengési tulajdonságait.

 

Nem mindegy milyen a rugó tulajdonsága

Nem mindegy tehát a rugó tömege, élettartama vagy, hogy mennyibe kerül az előállítása és milyen könnyű vagy nehéz a karbantartása.

A rugó hatással van a járműdinamikára . És azt, hogy ezt miként teszi, a rugó karakterisztikája határozza meg. Ahhoz, hogy ez karakterisztika kedvező és a lehető legoptimálisabb legyen, ahhoz a legnagyobb céloknak és funkcióknak is beleszólása van.

Méghozzá a maximális lengéskényelemnek és annak, hogy a gépjármű menetközbeni össztömege ne befolyásolja a lengéskényelmet.

A közismert és hagyományos változatában használt laprugókat ma csak a kis és közepesebb teherautókban alkalmaznak többnyire.

 

De milyen egy hagyományos laprugó?

A hagyományos laprugó felépítése egy-két főlapból és több melléklapból tevődik össze. Míg a lapok szélessége és vastagsága állandó. Tengelyterhelés alapján könnyen meghatározható a méretük és a lapszámuk.

Az egyenszilárdság - mely egy kiterített lemez megfelelő darabolásával könnyen elérhető - nagyon fontos a tervezésénél.

 

Vajon miért széles körben alkalmazzák a laprugókat?

Mert nem csak rugóerőt, hanem hossz- és keresztirányú erőt is képesek felvenni.

Felfüggesztő elemként kitűnően alkalmazhatóak.

Hogyan?

A futómű ki és berugózik. Miközben a laprugó íveltsége és a két vége közötti távolság változik; így a laprugóköteg egyedi bekötése alakul ki. A laprugó főlapjának egyik szeme egy stabil és fixen bekötött fém vagy gumiperselyen átdugott csapszeg által csatlakozik az alvázhoz, a másik vége elmozdulhat egy lengő kengyel vagy egy ívelt támaszték révén.

 

A laprugó vitathatatlan előnyei

A viszonylag egyszerű szerkezettel rendelkező laprugó kis karbantartási igénnyel bír. Éppen ezért is annyira népszerű rugófajta. A felfüggesztés egyszerűsítése és a kis helyigénye mellett azért hátrányokkal is rendelkezik lengésdinamikai szempontból. Azonban mindezt lehet orvosolni.

Mi lenne ez?

A több lap egymáson elcsúszik, ennek okán pedig nagy a belső csillapítása.

A Coulomb súrlódásból adódódó csillapítás a rugózási sebességtől függetlenül szinte állandó csillapító erőt képes adni.

 

Miért gond ez?

Mert a jármű kis sebessége folytán vagy egy viszonylag előnytelen és rossz útfelületen túl nagy a csillapítást fog adni, de egy nagyobb sebességnél viszont nem elegendőt.

Mivel védhető ki a laprugó hátrányos tulajdonsága a lengésdinamika szempontjából?

Amennyiben a laprugó egyes lapjai közé súrlódáscsökkentő műanyag betéteket helyeznek be, akkor csökkenthető ez a hátrányos tulajdonság.

A laprugók fontos elemként vannak jelen a rugózási rendszerekben. Minőségük nem másodlagos. Gyártásukat több évtizedes tapasztalattal végezzük. Kérjen ajánlatot még ma!

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!