Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
„Nem volt rugó” - ezért lettek lendkerekesek a magyar játékautók?

„Nem volt rugó” - ezért lettek lendkerekesek a magyar játékautók?

Tudta, hogy a rugó hiánya milyen horderejű problémát okozott Magyarországon az 1950-es években a játékgyártás területén? A magyarok híres lendkerekes autójának megszületése nem a véletlen műve: a magyar ipar akkori rugóhiánya miatt vezetett egy önálló meghajtású, lendkerekes verzióként való megszületéséhez.

De miért is volt annyira probléma a rugóhiány?

 

Vannak, akik még ma is megszállottan gyűjtik. No, de csakis a kizárólag hazai gyártású változatait.
A korabeli gyártó, a Magyar Lemezárugyár akkora hatással volt a fiatal társadalomra, hogy a fémből vagy műanyagból készült lendkerekes autók a hatvanas-hetvenes években még a csokigyárnál is izgalmasabb voltak a gyerekeknek.

Hiszen nem volt ennél vagányabb találmány: jól megtoljuk, ettől felpörög, mikor elengedjük, és jó messzire megy.

A magyarországi lemezjáték-gyártás nagy korszaka 1953-tól számítható, amikor a Kohó és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárugyár legyen játékgyártásunk központja.

1958-59-ben rengeteg roller (ez volt a Roli Zoli), 240-es lendkerekes autócsalád, lendkerekes helikopter, rugós csibe jelent meg és aratott osztatlan siker.

A gyermekkorok kedvenc játékai: a felhúzható kisautók.

 

De vajon mitől lettek ezek lendkerekes autók?

A krónikus rugóhiány miatt terjedtek el, a rettenetesen pontos precizitású játékok helyett.  A korabeli rugóhiány miatt elterjedt lendkerekes autók mára szinte hungarikumnak számítanak.

 

Miért lett volna olyan fontos a lendkerekes autók esetében a rugók szerepe?

Sokunknak előkerülhetnek a régi játékok a szülők padlásáról. Igazán régi és eredeti példányú lendkerekes autók esetében pedig megfigyelhető azok működési elve.  
Ebben egy spirálrugó és egy lendkerék kettőse biztosította a hajtást. A rugóerő járműhajtási célra való felhasználására remek példa a hátrahúzós autó. Hiszen a rugó egyik leginkább fontos jellemzője, hogy veszteségmentesen, hosszú ideig képes tárolni az energiát.

 

No de mi a helyzet akkor, ha az élet úgy hozza, hogy kevés a rugó és annak előállítási lehetősége?

A rugó, habár nagyszerű energiatároló - csak akkor használható játékok esetében, ha van belőle elég. Nos, éppen ez volt az a szituáció, ami akkoriban nem volt. A játékokhoz a rugót csak Salgótarjánban tudtak előállítani.

A rugó hiánya vezetett egy alternatív megoldáshoz a mérnökök esetében: máshogyan oldották meg a játékautó működtetését. Így a mérnökök az egyszerűbb lendkereket választották a játékautók esetében.

A játékautókban ez lett az energiatároló elem.

A 80-as évek elején ki sejtette volna, hogy nemsokára százmilliók nézik majd a tévében, amint lendkerekes autók a versenypályán gyilkolják egymást?

A lendkerék bizonyos szempontból jobb energiatároló még az akkumulátornál is. A nagy energiájú, nagyon gyors energiafelvételt és energialeadást előállító lendkerék kiváló megoldásnak bizonyult.

 

A rugó nélkülözhetetlen számos esetben és körülményben. Előállításuk pedig minden esetben szakértelmet kíván meg. Tudjon meg többet a rugógyártás folyamatáról!

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!