Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
Nézik a műszaki vizsgán a rugókat is?

Nézik a műszaki vizsgán a rugókat is?

A személyautók műszakiját még csak észben tartja az ember, de a teherautóknak rengeteg papírja van. A férfiak pedig nehezen jegyeznek meg ennyi dátumot. Teherautó-, vagy busztulajdonosok és szállítmányozó cégek pedig nem is gondolnák, hogy a gépkocsi fontos elemeként jelen lévő laprugó állapotát is nézik a műszaki vizsgák alkalmakor.

 

Képzelje maga elé azt a férfit, aki még a gyermeke focimeccséről is elfeledkezik, mindemellett cégvezetőként vagy szervizvezetőként több jármű is a felügyelete alá tartozik, azok műszaki vizsgája pedig ismételten ketyeg. Ismerős a helyzet? Egyszerűen képtelen ennyi dátumot megjegyezni, nemde?

Azt pedig pláne nem, hogy mi mindenre kell odafigyelni egy műszaki vizsga előtt. Ráadásul a teherautók papírjai elég kacifántosak: TIR, CEMT, ADR, tachográf illesztés, munkavédelmi jegyzőkönyv…

Nem csoda, hogy retteg, ha megállítja Önt a rendőr vagy a Közlekedési Hatóság. A műszaki vizsga lejárta előtt pedig már lélekben készül az újabb megmérettetésre.

Pedig olyan tényező is szerepet játszik a műszakin, amiről még csak nem is gondolna: nevezetesen a rugók szerepe.

 

Gondolta volna, hogy a laprugót is nézik a műszaki vizsgánál?

A teherautók esedékes hatósági műszaki vizsgája előtt számba kell vennie a rugók funkcionalitását. Jó rugalmassági tulajdonságú anyagból készülve, energiát tárolnak; majd egy adott időpillanatban felszabadítanak munkavégzésre.

A járműrugók elsődleges feladata éppen ezért a menet során részünkről igényelendő kényelem, és az utazás során elvárható és nélkülözhetetlen komfort biztosítása. Az úttest bizony kemény lökéseket generál, mely valahogy kompenzálandó.

Csak ennyi volna, a kényelmi faktor?

 

A laprugók lágy rezgésekké alakítják az úttest kemény lökéseit

Egy minőségi laprugónak nem csak a kényelmet és a komfortot köszönheti, de az áruk biztonságos célba juttatását is. Éppen ezért - mivel közlekedésbiztonsági elemként is funkcionál - a műszaki vizsgák alkalmakor nézik a laprugók minőségét és funkcióbeli szerepének problémamentes biztosítását.

 

Mit köszönhet az úttesten a rugóknak, pontosabban a laprugóknak?

  • Biztosítják a kerekek állandó érintkezését az úttesttel.
  • Biztonságos erőátvitelt biztosítanak.
  • Vízszintes és oldalirányú erők felvételét is biztosítja.
  • Gyorsításkor a tengelymozgás minőségi kivitelezését, valamint fékezéskor a reakcióerők felvételét is biztosítja.

 Műszakira igyekszik a gépjárművel? Ne feledkezzen meg a laprugókról sem.

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!