Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
Rugó műholdhoz: egyedi rugógyártás a MTA-nak

Rugó műholdhoz: egyedi rugógyártás a MTA-nak

Egyedi rugók készítése, egyedi projektek? Sokan csak a klisékkel jönnek ilyenkor. Mi azonban ténylegesen egyedi rugókat készítünk. Ilyen a Magyar Tudományos Akadémia/ Masat–1 MO–72 magyar építésű műholdjához készített 4 db rezgéscsillapító rugónk is.

 

Az első teljesen magyar építésű műholdunk a Masat–1 MO–72, egy 1 kg tömegű, 10 cm élhosszú és kocka formájú technológiai pikoműhold.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették ki, majd magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útjára.

30 millió forintos anyagköltségű projektről volt szó, amiben az egyetem Űrkutató Csoportja, és több tanszéke és számos külső cég is bekapcsolódott. A Masat–1 kifejlesztése rengeteg energiát és munkát igényelt.

Hibázni itt nem lehetett, és a projekt irányítói a szükséges alkatrészek beszerzése során is törekedtek a minőségre és megbízhatóságra.

 

Miért indították el a műholdat?

Egy 10 cm-es élhosszúságú kockába integráltak egy 1 kg tömegű rendszert. Céljuk volt, hogy képes legyen túlélni a felbocsátáskor keletkező rázkódást, valamint alkalmazkodjon a szélsőséges környezethez is.

A cél adott volt.

 

Hogyan járultunk hozzá a műholt működéséhez egyedi rugó gyártásával?

A műholdnak a Földtől 2000 km magasságban legalább 3 hétig „életképesnek” kellett maradnia. Ez idő alatt működnie és folyamatosan kommunikálnia kellett a földi vezérlőállomással.

A műhold rendszerei olyan elemekből álltak, mint például a nagy megbízhatóságú energiaellátó rendszer, egy MPPT; kommunikációs egységként egy kis fogyasztású rádiós alrendszer; vagy a redundáns fedélzeti számítógép és adatgyűjtő rendszer.

A műhold orientációját monitorozó és vezérlő rendszer hajtotta végig egy fél-aktív elektromágneses stabilizáló berendezéssel.

És jelentős szerepet játszottak egyedi rugóink is, melyet a Magyar Tudományos Akadémiának készítettünk el. A 4 db rezgéscsillapító rugó hozzájárult ahhoz, hogy a műhold túlélje a felbocsátáskor keletkező rázkódást.

Mi nem csak a klisékkel jövünk. Ténylegesen egyedi rugókat készítünk. Funkciójában, kinézetében és a projekteket tekintve is. Keressen minket, ha egyedi rugókra van szüksége!

 

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!