Rugógyártás, Rugókészítés
„Rugót rugalmasan, egyenesen a gyártótól”
Rugógyártás: 0,3 mm-től.
Tönkrement a franciaágyban a rugó?

Tönkrement a franciaágyban a rugó?

Mindössze 3 éves. De már másfél éve nyikorog. Ez a franciaágy a hálóban. Mely szépen fokozatosan kezdte, de mostanra aludni sem lehet rajta, annyira hangos. A kárpitos 20 év tapasztalattal sem tud mit kezdeni vele. Mi lehet a gond? Terítéken a franciaágyban lévő rugók.

 

Kata már egy ideje nagy bosszúsággal ül le az ágyra, vagy nyitja fel annak ágyneműtartóját. Tudja, hogy már megint azt az elviselhetetlen hangot fogja hallani: a nyikorgást.

Hívott hozzá kárpitost. Megkérdezte a barátait. Annyiféle választ kapott már, hogy nem tudja mi is lehet vele igazából.

Magában a matracban lehet a gond a rugóknál? Felnyitásnál nincs hangja, de az ágyra ülve, azonnal megjelenik az az ismerős hang.

 Elég kényelmetlen úgy feküdni rajta, hogy éjszaka minden egyes helyzetváltoztatásnál nyikorog a franciaágy.

Vagy nem a betét belső rugóival lehet a baj, hanem mondjuk ágyneműtartós ágyként a tartó felfüggesztésnek köszönhető a nyikorgás? Használ ezen a kenőanyag használata?

Van értelme nyomozni kopások, vagy súrlódások után?

Ha a matrac rugói érnek össze, - a mai ismert un. bonell rugók esetében - maximum a rugó cseréjével lehet javítani, akkor viszont az egész betétet el lehet dobni!

 

Milyen rugók vannak egyáltalán egy franciaágyban?

A bútorgyártás, a kárpitosipar fő kellékei közé tartoznak franciaágyak esetben az ágy mechanizmusért felelős ágyvasalatok. Ennek alkalmazásával lehetővé válik a variálható és ágyneműtartós ágyak elkészítése is. Az ágyvasalatok alapvető fajtái a heverő-, és franciaágy-vasalatok, a kattanós vasalatok, és a hagyományos vagy légrugókkal ellátott is.

Egy franciaágy esetében találkozhat gázrugós franciaágy-vasalatokkal, mely az ágyneműtartós franciaágyba beépítve megkönnyíti a matrac és matractartó hosszirányú megbízható felnyitását.

 Az ágyvasalatokat a franciaágyhoz, illetve a matractartóhoz különböző megadott beépítési méretekkel szokás beszerelni. A gázrugót a már felszerelt vasalathoz mindig szakszerűen kell beszerelni.

A franciaágy felsőrészének felnyitása és lecsukása egy gázrugós ágyvasalattal azonos módon történik, mint a hagyományosabb megoldással, azaz húzórugós kivitelben.

Azonban a kárpitos rugózatokat gyártó cégek hazánkban legfőképpen a bonnell-elasztikot gyártják a franciaágyakba. Így a bútorgyártó cégek, kárpitos magánvállalkozók is többnyire ezt építik be a franciaágyakba.

Kevés helyen folyik a Bonell termékeken kívüli rugógyártás. Így ezen cégek is olyan cégekkel állnak kapcsoltban, akiknek a rugókészítés a fő profiljuk. Így a méretek, valamint az egyéb jellemzők megadása után gyártatják le a rugókat.

 

A hullámrugó és a kárpitok esete

A kárpitos ülőbútorok, fotelek és kanapék rugalmasságát és tartósságát biztosítják a hullámrugók. Hagyományos típusú franciaágy esetében a használt rugó egy hengeres húzó csavarrugó. A franciaágy fekvőfelületének mérete, illetve tömege alapján egy vasalathoz 2 vagy 3 darab rugót szokás használni.  

A különböző vasalatokhoz tartozó húzórugók fajtáit megfelelő méretekben franciaágyakhoz, heverőkhöz, kanapékhoz a rugógyártó cégektől is lehet rendelni.

Franciaágyakhoz a hengeres húzó csavarrugók erősített kivitele is kapható, mely az acélok huzalának átmérőjének, és a hengeres külső átmérőnek köszönhető. Általában nagyobb méretű, nehezebb fekvőfelülettel rendelkező ágyak esetében használják.

 

Problémás franciaágy esetében több oka lehet a „bajnak”. Ha a kárpitos nem tud segíteni, akkor lehetséges, hogy a meglévő rugókkal van a gond. Mindenféleképpen szakszerű szemrevételezést igényel.

Close
Top
Ez a weboldal sütiket (cookie) használ. Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
Adatkezelési tákékoztató Rendben! Figyelmeztető bezárása!